trešdiena, 2021. gada 15. septembris

Topinamūrs= 3 in 1

Topinambūru iepazinu pirms vairākiem gadiem kā dikti gardu dārzeni. Atnesa bijusī kolēģe uz darbu, kraukšķināja pati un citus cienāja. Paldies, Anna! Pēc gardās iepazīšanās sāku to biežāk iekļaut ēdienkartē. Gan svaigu, gan ceptu, gan vārītu, gan zupā liktu. Ņomm! Palasīju interneta dzīlēs par to un slavas dziesmas vien dzirdamas. Vitamīni, aminoskābes, zili un zaļi brīnumi tajā slēpjas. Tas šķīdina cukurus un iesaka visiem, kas svaru grib vērot un labāk redzēt ejam, ne nākam. Noderīgi, ka topinambūra bumbuļus var atstāt zemē, kamēr vien tā nav sasalusi. Pagrabā turēti tie drīzāk var sākt izžūt. Tīrīšanai iesaku tikai tā nomazgāšanu, jo miziņa plāna un satur daudz vērtīgā. Visvieglāk ar nelielu un stingru birstīti mazgāt. Svaigu vēlams ar nelielu daudzumu citrona sulas apslacīt, jo ātri sāk brūnēt gluži kā avokado.

Svaigi plūkti

Gāja gadi un nāca vēl pārsteigumi. Oskars ar Ilzi par to parūpējās. Paldies jums! Izrādās, topinambūrs ne tikai zem zemes glabā dārgumus, bet arī tā virspusē tie ir rodami. Tēja! Pasakaina tēja! Man atgādina garšā ko no ziedputekšņiem, ko siltu un viegli saldu. Neprasās ne medu, kur nu vēl cukuru pievienot. Ja tēju pagatavo caurspīdīgā krūzē, estētisks baudījums tiks, jo kaltētais zieds siltajā ūdenī atveras kā lotosa zieds. Tējas žavēšana paņems pailgu laiku, jo ziedi lieli ar daudz lapām un pilnu viduci. 

Tasītei saules

Tēja pagaidām ir maz zināma un nav plaši lietota. Vismaz, cik esmu viesus ar to cienājusi, visiem tas bijis kas jauns un nezināms. Topinambūra tēja, tāpat kā tā ēdamais bumbulis, tiek celta godā un slavēta. Cukuru šķīdināšana asinīs pirmajos labumu uzskaitījumos figurē. Kam interesē, var google atrast visu sīki un smalki par topinambūra tēju un ēdamo daļu. Tas pieder kurvjziežu dzimtai un populārākie kultūraugi Latvijā ir saulgriezes, asteres, cinnijas, dālijas, krizantēmas, kliņģerītes. Saulaina kompānija.

Virsrakstā pieminu trīs brīnumus, ko topinambūrs slēpj. Dārzenis, tēja un.. trešais ir vienkārši skaistais zieds. Tagad rudenī, kad lielākā daļa puķu un krūmu noziedējuši, patīkami acis pie koši koši dzelteniem ziediem priecēt. Ir jāpieskata teritorija, kur topinambūrs stādīts, jo patīkot lielā ātrumā izplesties uz visām debess pusēm. 

Zieds atgādina Rudbekiju

Kur iegādāties? Man mammīte pirms diviem gadiem pavasarī Rīgas centrāltirgū smukus dažus kilogramus nopirka, iestādīju un pirmajā rudenī pie tējas tiku. Katrā kātā vairāki ziedi. Tā kā ziedi lieli, tējas krūzei ar vienu ir gana. Bumbulis pēc skata nedaudz atgādina neliela izmēra ingvera sakni. Neatminu, kur lasīju, ka agrāk topinambūru esot saukuši par ubaga pirkstiem, jo tie atgādinājuši nostrādinātā, nogurdinātā un nosaldētā sačokurojušos pirkstus. Tomēr nav plānā lekciju par topinambūra bumbuļiem rakstīt, galvenais aicinājums ir tēju iepazīt. Un iestāties kopā ar mani tās fanu klubiņā. Labu apetīti! Skaistu tēju un dārzu!

Pāri 2 metriem

4 komentāri:

  1. Par tēju nezināju - braukšu uz dārzu novākt ziediņus! Paldies par noderīgu padomu! Ļoti gaidīju, kad būs kāda ziņa no Jums!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies arī jums par ziņu, ļoti sirdi sildoši šo dzirdēt!

      Dzēst
  2. Te nu es arī ko jaunu uzzināju, paldies par vērtīgu informāciju!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man tā tēja tā garšo un patīk, ka tiešām kā tās vēstnese jūtos. Prieks par pulka paplašināšanos!

      Dzēst