pirmdiena, 2015. gada 30. marts

Ieraugs jeb skābā mīkla

Kad vēl tikai plānoju pārvākšanos uz laukiem, pierakstu blokā tapa sapņu saraksts, ko tik darīšu, kad būšu pilnā brīvībā. Tas, ka iedomātā brīvība ir trausla ilūzija, cits stāsts. Nepārprotiet, brīvība ir. Tikai neviena diena nav pagājusi, rokas klēpī turot. Bet, kā jau teicu, ne par to stāsts.

Stāsts par vienu no saraksta punktiem: pašai uztaisīt ieraugu maizei. Tā kā funkcionējoša maizes krāsns ir, jātiek pie ierauga. Sava, ne aizlienēta no paziņām. No māsas jau dabūju nosodījumu, ka, iemēģinot maizes krāsni, esmu mīklai izmantojusi gatavo miltu maisījumu. Tas bija laikos, kad tikai nedēļas nogales laukos varēja pavadīt. Tad visu pa ātro vajag. Toties tagad varu iziet lēno ierauga sagatavošanas ceļu. 

Recepti skābajai mīklai jeb ieraugam, kā es to iztulkoju, atrodu iemīļotajā Hedvigas Marijas Štūberes "Gardēža rokasgrāmatā". Sagatavošana kopā aizņem četras dienas un nepieciešama vieta, kur vienmēr ir siltums. Mājā, kur viss ar krāsns apkuri notiek, rūpīgi jāizvēlas raudzēšanas vieta. Tad var cept. 
Skābās mīklas recepte
Kā rakstīts pieminētajā grāmatā, "Lai padarītu maizes mīklu čauganu, tradicionāli izmanto skābo mīklu un raugu. Rudzu maizei skābā mīkla veido vienmērīgu mīkstumu." Sākam.
Sastāvdaļas
Mīkla samīcīta
Ar siltās vietas izvēli uzmanīgi. Pirmajā dienā pieliku pārāk tuvu mūrītim un tiku pie garoziņas masai
Tā kā bildēs norādīts, daru vēl divas reizes. Kad aizvadītas četras raudzēšanas dienas, meklēju rokās recepti pašai maizei. To atrodu lapā konditors.lv. Tur apkopotas dažādas sentēvu receptes, arī rupjmaizei. Tādēļ saprotams, ka pie sastāvdaļām norādīts: uz 12kg miltu ņem 7l ūdens. Tik plašu vēzienu savam eksperimentam neuzņemos. Sarēķinu, cik man nepieciešams, un aidā. Sajaucu sastāvdaļas ar jaunizveidoto iejavu un atstāju vēl uz kādu laiku rūgt.

Kad esmu gatava mīklas mīcīšanai un klaipu veidošanai, secinu, ka mīkla joprojām ir dikti šķidra un neizdodas panākt tādu konsistenci, ka nelīp pie rokām. Tādēļ beru klāt vēl miltus, un vēl miltus. Sašļūku jo vairs nesaprotu, kas notiek, un vai viss nav vējā. Galu galā tieku pie diviem rupjmaizes klaipiem. Līdz ar to nav precīzas receptes. Gadījumam, ja neizdosies rupjmaize, fiksi uztaisu mīklu arī ciabattai un pittas maizēm. Tām rūgšanai vajag vien 30min. Šoreiz ne no sausajiem maisījumiem (piezīme manai māsai).
Mirklis pirms cepšanas
Klaipi gatavi cepšanai. Tiek sagatavota maizes krāsns un laižu iekšā klaipus. Laiku, kas norādīts receptē, reizinu ar divi, jo maizes krāsnī noteikti nav mūsdienu receptēs norādītie 200-220 grādi. Ar laika dubultošanu gan nedaudz pārcenšos un maizei sanāk pacieta garoza. Lai to labotu, apslaku maizi ar ūdeni un apklāju ar dvielīti. Nākamreiz tikai nedaudz pāršaušu pār norādīto cepšanas laiku.
Labu apetīti!
Lai pārliecinātos, ka ieraugs tiešām strādā, jāgaida nākamā cepšanas reize. Atlikti 100g ledusskapī gaidīšanas režīmā. 

5 komentāri:

  1. Sveikiņa!Tu tiešām esi malacis visās jomās, lepojos ar savu vedekliņu!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Ilona, par jaukajiem vārdiem! Tiešām patīkami tos dzirdēt.
      Godīgi gan atzīšos, ka līdz meistarībai vēl tālu (: speru pirmos soļus un pagaidām panākumus uz 4 vien vērtēju (10 baļļu sistēmā). Bet, kā saka - ar kaut ko ir jāsāk.

      Dzēst
  2. Es ēdu-ļoti garšīga!Gaidu nākošo reizi!

    AtbildētDzēst
  3. Tā tā, māsa lasa un nesaprot, vai piezīmes domātas viņai :P

    AtbildētDzēst