Iesākumā krāsns ir kārtīgi jāizkurina, to darām pusi dienas. Tad jāiztīra pelni. Tie mums ir ļoti daudz, jo ne reizi neesam šo krāsni tīrījuši. Iesākumā ar parasto lāpstu viss tiek izgrebts. Tad ar slotu izslaucīts un ar lupatu izmazgāts. Pelnu ir ļoti daudz. Domāju, ka izmantošu tos augļu kokiem (vēl tikai jāuzzina, kad un kur īsti tos bērt).
Kad maize izkārtota krāsnī, veram durtiņas ciet un vismaz uz 40min esam mierīgi par procesu. Ar roku pārbaudot krāsns temperatūru, skaidrs, ka tur tiksim pie izcepta brīnuma. Visi ķieģeļi labi sakarsuši. Būtu interesanti uzzināt, cik tieši grādu silts tur ir. Būs jāpaskata kāds izturīgs temometrs pilsētā.
Pēc 40min notiek jau pieminētā pirmā pārbaude. Viss mierīgi, maizītes piepacēlušās, bet skaidrs, ka vēl nav gatavas. Ļaujam vēl palikt cepties. Uz stundu kopumā noteikti. Ja parastajā elektriskajā krāsnī ceptu, recepte vēsta, ka pēc 20 vai 30min maize būtu gatava.
Mazie plācenīši kopumā cepās 1h 10min, lielie ciabatta kukulīši 1h 40min. Ļoti gardi, mīksti, smaržīgi. Krāsns silta palika, noteikti vēl vienu porciju spētu izcept. Vien ēdāju šoreiz izpaliktu, divatā neko daudz nevar apēst. Vai arī būtu suns papildspēkos jāpieslēdz. Abas maizes arī aukstas garšīgas, par to brokastīs pārliecinājāmies. Nākamreiz jāpamēģina rupjmaizi uztaisīt. Ir iecere pašai izgatavot mīklas ieraugu, tur 3 līdz 4 dienas vajadzīgas. Lai būtu pilnīgs no A līdz Z šis process izmēģināts.
Liekas, ka es pat caur datora ekrānu sajūtu maizes smaržu.. Ļoti garda izskatās! :)
AtbildētDzēstJā, šie bija gardi veikumi. Pati brīnījos :)))
Dzēst